Saját fotó
Csordás Izabella PCC
coach, team coach, mentálhigiénés és szervezetfejlesztő szakember, közgazdász

Kismama kérdések I. - a szülés előtti időszak

Erről nekem senki nem beszélt!
Milyen jó lett volna, ha az anyukám ezt is elmondta volna....

Ilyen és hasonló gondolataim voltak sokszor, sok számomra váratlan helyzetben a várandósság, a szülés és a fiatal anyaság idején. A kismamák felkészülését szeretném segíteni azzal, hogy 3 részletben összegyűjtök olyan inspiráló kérdéseket, amelyeket érdemes legalább maguknak megválaszolniuk.




Először, ebben a bejegyzésben a várandósság, első gyermek esetén sokszor cukormázas idejére szeretnék koncentrálni. Ilyenkor a rózsaszín köd olyan sok kérdést el tud fedni, hogy a kilenc hónap a kötelező vizsgálatok, a babakelengye vásárlása és a babaszoba berendezése közben elképesztő gyorsasággal eltelik, és végül a baba is megérkezik. De vajon tud-e a felkészülés valós testi-lelki készülődés lenni? Meg tud-e a nő érkezni az anyaságba? Legtöbbször a gyermektelen létből az egygyermekesbe, illetve az egygyermekesből a kétgyermekesbe való megérkezés sokkoló. Ismerőseim körében végzett felmérésem szerint a harmadik vagy többedik gyermek érkezése már könnyebb lépcső a szülők a számára.

Álljanak itt a szerintem kiemelkedő kérdések: az énidő, a női szerep átalakulása és a családi átalakulás körből.

TE

1.
Mikor tudsz énidőt teremteni, ami csak a tied?
Mikor nem készülődsz, nem tervezel, nem vásárolsz, hanem csak te vagy?
Hogy tudod ezt az időt hatékonyan használni?
Mit teszel egyedül, ami segít magadra figyelni? Naplót írsz, meditálsz, kismamacsoportba jársz vagy valami más?

A mindennapi teendők rutinja között nagyon könnyű elveszni és nagyon könnyű elveszíteni önmagunkat. Az első vagy többedik alkalommal történő anyává válás a szerepünk újraértelmezésére késztet. Jó esetben ez tudatosan történik. Rosszabb esetben a nő elveszíti önmagát, s hosszú ideig tart, amíg talál valamit a régi önmagából, vagy valamit, ami most már ő, mert megváltozott: már nem szingli, vagy nem egygyermekes nő, mint azelőtt. Érdemes átgondolni, hogy mi az, amit a legszűkebben megtartani szeretnél. Ami mindenképpen te vagy, akkor is, amikor alig jut időd magadra. Mi ez? Valami szokás? Egy kedvenc ruha, egy szín, egy zene, egy minőség?

2. 
Meg tudod-e élni a jelent, észleled-e azt, hogy hogyan is vagy?
Tudsz-e a környezeted kérdéseire őszintén, vagy a neked legmegfelelőbben válaszolni?

Ezt a kérdéskört azért tartom különösen fontosnak, mert egy gyermek érkezése csoda, és ez a csoda áthatja a kismamával kapcsolatba kerülőket is. Ezért aztán ők azt gondolják, hogy ez az időszak csak csodálatos. Hirtelen megsokszorozódnak a
Majd meglátod....
Ugye, milyen csodálatos....
Jól vagy?...
és hasonló üres kérdések, és annál velősebb kéretlen tanácsok.
Ha a kismama nem tud elég időt szánni magára (ld. 1. pont), ezek a beszélgetések olyan könnyen elfedik, belepik az aktuális, alig felszínre törő érzéseit, s könnyen eljöhet a frusztráció állapota. Hiszen nekem csodálatosan kellene éreznem magamat. - s máris ott az önvád. Holott ez az időszak a gyakran változó érzelmi felhők állapota, s ez így van jól. Ez is jelentős állapot: segíti az anyát ráhangolódni gyermeke változó érzéseire.

A(Z ÚJRA)SZÜLETŐ ANYA

3.
Mikor adsz időt magadnak a hangolódásra, amikor csak te és a magzatod vagytok?
Mikor vagy egyedül te és az új jövevény a gondolataidban?
Mikor van lehetőséged arra, hogy megérezd magadban az új anyai minőséget?

Dolgozó vagy a nagyobb gyermekükkel otthon lévő kismamák esetében ez különösen fontos kérdéskör, hiszen a mindennapi rutinból nem könnyű kilépni, és ha ezt a kis jövevény megérkezéséig sem sikerül megtenni, sokkoló lehet megélni, hogy egyik napról a másikra még valaki időt és figyelmed kér tőled. Hosszabb távon lelki válságot okozhat, hogy a munkából kikerülő anya "csupán" otthon kell hasznosnak érezze magát.


A CSALÁDI ÁTALAKULÁS - TERVEK

4.
Mikor és hogyan készülsz az új helyzetre?
Tudtok-e a partnereddel együtt tervezni?
Hogyan terveztek ti?
Vannak-e rituáléitok?

Hétvégi családi séta idején beszélgettek arról, hogy milyen lesz, ha megérkezik a baba: Kinek mi lesz a feladata?, Hogyan alakul át a napirend?, Ki hogyan tud a másiknak támaszt nyújtani, és ezáltal bevonódni az új felállásba?
Esetleg este lefekvés előtt terveztek, vagy hetente találtok alkalmat arra, hogy átbeszéljétek, ki hogyan áll "fejben"?
Előfordulhat, hogy egy kiborulás során a férj értetlenül sóhajt fel: nem értem, drágám, miért sírsz, hiszen ennél csodálatosabb dolog nincs egy nő életében.
Ugyanakkor ami jön, az az ismeretlen, a bizonytalan, ahol még nem jártunk. Ha valaki hajlamos az aggodalomra, ez az időszak ezt a hajlamot felerősítheti. A kismamák alakuló hormonháztartásáról és kiéleződő érzékenységéről nem is beszélve.
Ha esetleg nem tudod mindezeket a partnereddel megbeszélni, van-e más segítőd, akire számíthatsz?
Itt szeretném megjegyezni, hogy a gyermek érkezése jellemzően egy krízisállapot, amely az eddig fennálló egyensúlyt felborítja, és a korábban működő problémamegoldó eszközök bizonytalanabbul vagy nem működnek. Ezért is szeretném hangsúlyozni, hogy mennyire fontos támogató, megtartó közeg kiépítése a kismama körül. Ez adódhat természetesen, családon, baráti körön belül, de ha ez nem nyújt elegendő biztonságot a kismamának, akkor nincs mire várni segítő (mentálhigiénés segítő, anyacoach, EMMA segélyvonal, stb), akár egy mentálhigiénés szemléletű dúla bevonásával, vagy egy kismamacsoportba való csatlakozással.

5.
Mire készülsz valójában?
Szerinted milyen lesz egy átlagos nap az új családi felállásban az első fél évben?
Vajon mennyire reális a terved?
Mi kell ahhoz, hogy ez valóban így nézzen ki, vagy hogy jobban nézzen ki?

Ez a mentális készülődés. El tudod-e képzelni, hogy az új családtaggal kibővült családban a mindennapok mások, mint most? Átalakul a napirend, megsokszorozódnak a teendők. Lesz-e segítséged?
Van-e képed, megengeded-e, hogy más hasonló cipőben járó anyukák, vagy előtted járók elmondják a tapasztalataikat. Nyilván a te életed más lesz, de kaphatsz elgondolgodtató ötletet.
Érdemes már ebben az időszakban eltűnődni azon, hogy ki fog segíteni főzni, takarítani, bevásárolni. Fogadtok-e takarítónőt, van-e rá keret. Fogadtok-e gyermekágyas segítőt, aki az anya támasza lehet lelkileg és testileg is az első 6 hétben.
Hogy alakul át a férj szerepe?

6.
Hogyan tudtok elbúcsúzni az eddigi családi állapottól?
Hogyan tudjátok magatokban békében, nyugalommal lezárni a gyermektelen/egygyermekes/stb létet, és nyitottá válni arra, ami jön, nem visszasírni a múltat?

Biztosan hallottad már, hogy valaminek a kezdete valami másnak a vége. És ez így is van. Egy gyermek érkezése óriási változás egy pár, egy család életében. Hogyan lehet erre tudatosan készülni? Hogyan tudtok ti elbúcsúzni a régi időktől? Egy albummal, amit közösen raktok össze? Egy gyertyafényes vacsorával? Egy ajándékkal? Valamilyen más közös élménnyel? Adjatok időt egymásnak, ahányan vagytok most, és raktározzátok el a szép közös pillanatokat. Így lesz honnan meríteni a jövendő nehézségek idején! Élményből, együtt töltött időből, alvásból.

Remélem, ez a csokor segíti a Kismama-olvasók részére a hangolódást. Ha szeretnél saját teret ezen és a további releváns kérdések átgondolására, szeretettel ajánlom a neves szakmai ajánlásokkal megjelent, igényes kivitelű Kismamanaplót.

Hogy mi is ez? Nézd meg ezt a kevesebb mint 2 perces kisfilmet: https://www.youtube.com/watch?v=LYesi-BgPxI&t=1s

Legnépszerűbb