Saját fotó
Csordás Izabella PCC
coach, team coach, mentálhigiénés és szervezetfejlesztő szakember, közgazdász

Kismama kérdések II. - a szülésről

Hogy fog az a gyerek majd kibújni?
Nagyon fog fájni?
Kire hagyatkozhatok?

A szülés előtti időszakban való hangolódást követően beszéljünk a szülésről. A szülés számtalan, a fentiekhez hasonló kérdést hoz a nőknek az első szüléskor, de sokaknak a többedik szüléskor is. Ha többedszer szülsz, az emlékek eltompultak, a tested változott pár évet, a helyzeted, a lelked, az érettséged is. Sem lelkileg, sem fizikailag, sem tapasztalatilag nem vagy ugyanolyan, mint korábban, vagy mint valaki más. Mindez azt biztosítja majd, hogy a szülésed egyedi lesz. Semmi másra nincs garancia.

Attól függően, hogy mennyire szereted feltérképezni a lehetőségeidet, vagy mennyire szeretsz a bizonytalanra, ismeretlenre hagyatkozni, érdemes mélyebben vagy kevésbé mélyen az alábbi kérdéseket megválaszolni. A lelki ráhangolódást segítheti, ha adsz ezeknek a kérdéseknek is időt magadban, magaddal, vagy egy téged támogató személlyel.



FIZIKAI SZINT

"Van egy erő, ami szüléskor eljön a nőkhöz. Nem kérik, egyszerűen csak elárasztja őket. Összegyűlik, mint a felhő a szemhatáron, átsuhan az égen, és magával hoz egy gyermeket."
Penny Armstrong-Sheryl Felman: A születés művészete


1.
Mennyire vagy felkészülve a fájdalomra?
Mit jelent neked a fájdalom?

A fájdalomküszöbünk ismerete az önismeret része, sokszor magunkat is skatulyázva eldöntjük, hogy én kevés fájdalmat tűrök, nem bírom a vér látványát, vagy éppen azt, hogy én sokat elbírok. Aztán esetleg meglepődünk. Te hogy vagy ezzel?
És belegondoltál-e már abba, hogy a fájdalom számodra mit jelent? Hozhat félelmet hoz, esetleg barát, vagy figyelmeztetés és emlékeztetés, hogy a jelenben legyél.
Most egy kapun készülsz átlépni, ahogy magadat először vagy többedszer anyává szülöd, és a gyermeked is egy konkrét fizikai kapun lép majd be ebbe a világba. Érdemes ezen meditálva ízlelgetni a fájdalom jelentését.
Ha nem tudod a félelmet enyhíteni, vagy egyszerűen csak készülni szeretnél, érdemes lehet megpróbálni kifejezetten szülésre felkészítő foglalkozásokat, ahol a légzést, a fájdalom átlélegzését lehet mentálisan gyakorolni. Ilyen - számomra bevált eszköz volt a Kismamajóga Gáborjáni Rékával. Az, hogy rendszeresen jártam az órákra, lehetőség volt az automatikussá vált lélegzésem megfigyelésére és programozására. És a vajúdás idején ez a tudás végig velem volt.


2.
Hol, milyen körülmények között szeretnél szülni?

A szülés menetével, helyével, módjával kapcsolatban nagyon sok a belénk égett kép, filmekből, orvosi intelmekből, anyáink történeteiből. Nem feltétlenül elvárás, de ők, akiket láttál, akiket ismersz, így csinálták. S ez különösen meghatározó lehet. Egyetértesz-e te azzal, ahogy édesanyád szült, ahogy az orvosod szokott szülést levezetni? Beszélgess velük, és tudd meg, mi vesz téged körül. Ezután pedig próbálj időt engedni magadnak arra, hogy megérezd, hogy te mit szeretnél.
Figyeld meg, hogy milyen érzések befolyásolják azt, hogy te hogyan szeretnél szülni.
Ez a te szülésed. Tulajdonképpen két főszereplő van: te és a gyermeked. Tudod-e, hogy félelemben nem lehet szülni, mert az agy blokkolja a fiziológiai folyamatokat?
Hol vagy te biztonságban? Mi ad neked biztonságot? A fészekrakós időszakban már késő ezt eldönteni, de ha a várandósság elején, közepén elkezdesz a témával foglalkozni, megnézel különféle szülőszobákat, találkozol orvosokkal, bábákkal, biztosan lesz képed a lehetőségekről.

3.
Van-e szülési terved (írott vagy íratlan)?
Van-e "filmed" a szülésről?

Képzeld el magadban vizuálisan azt, hogy szülsz- Lehet, hogy már álmodtál róla, lehet, hogy tervezgeted, hogy milyen zenét szeretnél hallgatni, s milyen ruhában vajúdsz majd, vagy milyen illat vesz körül, milyen beavatkozások jöhetnek, s mi nem.
Abban, hogy kívánságod szerint alakulhassanak az események, sokat segíthet, ha van írott vagy íratlan szülési terved. Ez egyben segíthet abban is, hogy a szülés különféle szakaszait átgondold, "képbe" kerülj, hogy megfogalmazd, hogy milyen támogatást szeretnél kapni.

Szülési terv készítéséhez sok minta elérhető a neten. Álljon itt kettő:
Szülési terv a Szülők lapja oldalon.
Szülési terv készíthető a Dr. Rose magánkórház oldalán is.


LELKI SZINT

4.
A partnered tudja-e, érti-e, hogy mi a szülési terved, és mi miért fontos neked?
A dúlád, a szülésznőd, az orvosod tudja-e mi miért fontos neked?

Fontos eleme a felkészülésnek, hogy azok, akik kísérnek majd, értsék, hogy hol tartasz, hogy mit szeretnél és milyen támogatást vársz tőlük. Jó esetben a szülési tervedet, vagy kívánságaidat át tudod beszélni a szülést kísérő szakemberrel. Megismerheted közben a kórházi vagy otthonszüléses protokollt, hogy mikor mit szokás tenni, illetve elmondhatod, hogy te mit szeretnél.
Gondold át, hogy ki lesz a legközelebbi támaszod. Ki lesz ott veled? A férjed, az anyukád, a dúlád? Nekik kiemelten fontos, hogy tudják a tervedet. Hiszen bármilyen nehézség, váratlan helyzet esetén őt fogják megkérdezni, ha megkérdezik, hogy mit tegyenek (ha téged valamiért nem lehet).

5.
Ki lesz jelen? Van-e bizalom? Kiben bízol leginkább?
Hol van a másik(többi) gyerek?

A szülésnél jelen lévők köre nagyban befolyásolhatja az aktuális lelkiállapotodat. Jellemzően a szülés idején a nők erősen figyelnek befelé, egy utazásszerű élményben van részük, ugyanakkor mint egy kátyú, kizökkentheti őket ebből az állapotból egy kéretlen érintés, szó, javaslat.
Gondold végig, hogy mit tudsz tenni azért ma, most, hogy bizalomteli légkört építs ki azokkal a személyekkel, akik jelenlétét kívánod a szülésnél. És ha valamiért nem tud kiépülni ez a bizalom, képes vagy-e megváltoztatni a döntésedet, azaz új döntést hozni a bizalom érdekében?
Képzeld el, hogy a már meglévő gyermeke(i)d hol lesz(nek). Van-e erről terved?
Ha a párod jelenlétét például kívánod a szülésnél, érdemes arról beszélgetni, hogy a nagyobb(ak) hogy érezné(k) magát/magukat biztonságban, ki legyen mellette/mellettük, ki lesz mozgósítható?


6.
Vészforgatókönyved van-e?

A szülés, a születés valójában, ahogy már írtam, átlépés egy kapun: az élet kapuján, és ezért minden segítő és legfőképp te mindent meg fogsz tenni azért, hogy az átlépés sikeres legyen, hogy az új jövevény egészséges legyen, hogy a történet egy új élet kezdete legyen. Nem véletlen, hogy ilyen gondosan választjuk meg a segítőinket.
De nincs garancia.
Neked van-e vészforgatókönyved? Ha rohanni kell, ki rohan a babával? És erre az esetre milyen elveitek vannak? Ha otthonszülést tervezel, van-e bekészített kórházi csomagod, és jártál-e a kórház szülőszobáján?
A vészesetek mindenkinek megterhelőek, leginkább akkor, ha csak jót vártunk: valójában a jelen helyzet elfogadása az, ami nehezített.
El tudod-e fogadni azt, ami jön?

7.
Kiket szeretnétek értesíteni?
Hogyan és mikor szeretnétek közzétenni a hírt?

A készülés része, amikor egy pár átbeszéli, hogy kiket, ki és milyen formában fog értesíteni a baba érkezéséről. Mi nektek a legfontosabb, amit közölni fogtok másokkal? Mikor teszitek ezt? Mennyi időt hagytok magatoknak az új jövevénnyel, amikor nem engedtek be még mást az életetekbe?

E kérdéseken gondolkodást inspirálandó íme, egy cikk, ami talán megmutathatja, hogy micsoda szabadság is létezhet.

Mindezen kérdések átgondolása, tisztázása hatalmas erőforrás a szülés idején. Ha szeretnél saját teret ezen és a további releváns kérdések átgondolására, szeretettel ajánlom a neves szakmai ajánlásokkal megjelent, igényes kivitelű Kismamanaplót.

Hogy mi is ez? Nézd meg ezt a kevesebb mint 2 perces kisfilmet: https://www.youtube.com/watch?v=LYesi-BgPxI&t=1s

További bejegyzések a várandósság témában:
Tudatos várandósság I. - hit és ösztön
Tudatos várandósság II. - belső fókusz
Tudatos várandósság III. - kitekintés és mese a belső fókuszról
Tudatos várandósság IV. - a szerepek átrendeződése, testvérfelkészítés

Kismama kérdések:
Kismama kérdések I. - a szülés előtti időszak
Kismama kérdések II. - a szülésről
Kismama kérdések III. - a szülés utáni időszak

Legnépszerűbb